Op de Nederlandse markt zijn er twee soorten telefoonabonnementen verkrijgbaar: het standaard telefoonabonnement en het sim only abonnement. Voor veel mensen is het onduidelijk wat het verschil is tussen deze twee abonnementen. In dit artikel wordt het verschil uitgelegd tussen het standaard telefoonabonnement en het sim only abonnement.

Standaard telefoonabonnement

Een standaard telefoonabonnement is een abonnement waarbij je een telefoon erbij krijgt. Je betaalt maandelijks een tarief voor je belminuten, je sms’jes en je data. Daarnaast betaal je elke maand ook een bepaald bedrag voor je telefoon. Je mag deze telefoon erbij uitzoeken en op basis van de prijs van het toestel wordt het maandelijkse bedrag voor je telefoon betaalt. Als je een duurdere telefoon uitzoekt, kan je er ook automatisch vanuit gaan dat je maandelijkse bedrag hoger ligt dan wanneer je een goedkopere telefoon uitzoekt. Soms hebben bepaalde providers nog een bepaalde aanbieding en kan het voorkomen dat je helemaal niets betaalt voor je toestel. Dit moet dan wel duidelijk aangegeven staan, anders kan je er vanuit gaan dat je ervoor moet betalen.

Sim only abonnement

Een sim only abonnement is een abonnement waarbij je alleen betaalt voor de belminuten, data of sms’jes. Er zit bij dit abonnement geen telefoon inbegrepen en het abonnement bestaat dan ook enkel uit een simkaart. Als je een sim only abonnement afsluit bij een provider, verwacht de provider dat je zelf een telefoon aanschaft. Het maandelijkse tarief van Sim only is vaak goedkoper dan een telefoonabonnement, maar dat komt omdat je dus niet voor je telefoon betaalt. De aanschaf van sim only abonnement is eerst duurder: je moet eerst geld uitgeven voor een toestel en dat hoef je bij een telefoonabonnement niet. Maar op lange termijn is een sim only abonnement goedkoper: het maandtarief is lager en je betaalt niets meer voor je telefoon.