Er lijkt geen stoppen meer aan maar steeds meer Nederlanders kiezen voor een sim only abonnement. Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat voor het eerst sinds jaren het aantal bezitters van een gewoon abonnement in de minderheid zijn. Van alle mobiele abonnementen die aan het eind van 2014 afgesloten werden was maar liefst 56 procent een sim only abonnement. Hiermee kunnen we bijna stellen dat het traditionele mobiele abonnement op zijn retour is. Zelfs bij de drie grootste providers geven ze aan dat de sim only razend populair is en veel aantrekkelijker is dan een normaal mobiel abonnement.

Een van de redenen waarom steeds meer Nederlanders kiezen voor een sim only abonnement is dat ze veel meer keuzevrijheid hebben. Door de keuze vrijheid kunnen de consumenten zelf kiezen bij wie ze een mobiel telefoon abonnement afsluiten. Er is een ontzettend ruim aanbod aan sim only abonnementen en er zijn in Nederland ook steeds meer providers actief die een graantje mee willen pikken van het succes van het goedkope abonnement. Een ieder doet er daarom verstandig aan om all providers van te voren met elkaar te gaan vergelijken op prijs en kwaliteit. Want prijs zegt niet altijd alles, soms geldt ook wel goedkoop is duur koop en daar was je nu net niet naar op zoek.

Tweedehands bellen in opkomst
Een andere reden waarom de sim only razend populair is geworden komt door het stijgende aanbod van pre-owend mobiele telefoons. Bij verschillende winkels kun je een tweedehands mobieltje halen die veel goedkoper is dan wanneer je een gloednieuw mobieltje aanschaft. Bij Bol.com, de Mediamarkt, Bart Smit, Albert Heijn en zelfs bij de grote providers in Nederland kun je een tweedehandsje goedkoop kopen. Een nieuwe smartphone kost al gauw 600 piek terwijl je een goedwerkende iPhone 4s tweedehands voor nog geen 149 euro op de kop kunt tikken.

Het aantal tweedehands toestellen dat in Nederland verkocht wordt stijgt nog steeds. Eigenaar Paul Zwiers van Smart2have, verkoopt tegenwoordig 150 duizend pre-owend mobieltjes per jaar. In 2006 is hij begonnen met het verkopen van tweedehands mobieltjes en destijds werden de mobieltjes en smartphones naar Azie verscheept, maar de laatste jaren is er steeds meer behoefte aan tweedehandse smartphones in Nederland.

Eén plus één is twee
De groeiende markt voor tweedehands mobieltjes zorgt er mede voor dat consumenten meer keuzevrijheid hebben en sneller kiezen voor een goedkoop sim only abonnement. De pre-owend toestellen zijn stukken goedkoper en in combinatie met een sim only abonnement ben je maandelijks helemaal bijna niks kwijt voor je mobiele telefoon abonnement. Het enige wat minder wordt bij de pre-owend toestellen is de capaciteit van de batterij. Normaal gesproken is er na 1,5 jaar intensief gebruik nog maar 70 procent van de oorspronkelijke capaciteit over. De andere functies zoals de camera en dergelijke blijven gewoon heel goed werken.

Dit laatste heeft te maken met het feit dat de kwaliteit van de mobiele telefoons en smartphones de afgelopen jaren sterk verbeterd is. Gaan we bijvoorbeeld terug in de tijd naar de eerste iPhones dan zag je dat er enorm veel verschil zat tussen de iPhones. Vergelijk je nu bijvoorbeeld de iPhone 4s met de iPhone 4 dan ontdek je al snel dat het verschil tussen deze twee smartphones nauwelijks iets uit maakt. Het is hierdoor mogelijk om goedkoop een smartphone aan te schaffen.

Top 3 pre-owned toestellen
Ben je geïnteresseerd in een tweedehands smartphone? De volgende smartphones zijn op dit moment het meest populair als tweedehandsje:

  1. iPhone 5 vanaf 329 euro
  2. Samsung Galaxy S3 vanaf 169 euro
  3. Sony Xperia Z vanaf 209 euro