Bij een sim only abonnement betaal je voor de belminuten, sms’jes en data. Je kunt zelf kiezen hoeveel belminuten, sms-jes en data je neemt. De pakketten zijn vaak helemaal uit te breiden naar jouw wensen. Een sim only abonnement is een voordeliger abonnement dan een telefoonabonnement. Je betaalt niet maandelijks ook een bedrag voor je toestel en dit zorgt ervoor dat het maandbedrag dus ook lager ligt dan bij een telefoonabonnement. Er zit namelijk ook geen toestel bij het abonnement inbegrepen. Er wordt bij het afsluiten van een sim only abonnement van je verwacht dat je een toestel er los bij koopt of dat je al in het bezit bent van een toestel.

Wat voor los toestel koop je?

Bijna alle telefoons kun je op dit moment los kopen. Apple verkoopt een aantal telefoons in hun winkel en via hun website los. Ook Samsung en HTC bieden deze mogelijkheid aan. De prijs van een los toestel is afhankelijk van de telefoon die je wilt. Echter, de nieuwste toestellen zijn vaak prijzig en de prijzen liggen hierbij boven de 600 euro. Daarnaast is het ook mogelijk om een tweedehands toestel te kopen bij een particulier.  Sinds een paar jaar is het ook mogelijk om een refurbished telefoon te kopen. Een refurbished iPhone is ruim 300 euro goedkoper dan een nieuwe telefoon, maar is net zo goed als een nieuw toestel. Een refurbished telefoon is namelijk een smartphone die volledig gereviseerd is en nagekeken op mankementen en defecten. Alle onderdelen die aan vervanging toe waren, zijn vervangen. Zo heeft de telefoon nieuwe knoppen gekregen, zoals de homebutton en de volumeknop. Een refurbished telefoon heeft ook een nieuwe behuizing en nieuwe batterij gekregen. De telefoon is hierdoor helemaal krasvrij en de batterij heeft weer een lange accuduur. Tot slot wordt ook de telefoon helemaal schoongemaakt en voorzien van de nieuwste software. Op dit moment kun je alleen een refurbished iPhone en refurbished Samsung aanschaffen.

Voordat je een sim only abonnement en een los toestel aanschaft, is het verstandig om de prijzen te vergelijken. Er zijn veel verschillende providers die sim only abonnementen aanbieden. Ook de losse toestel prijzen kunnen per winkel of webshop verschillen.